Algemene Voorwaarden Aarten Boomverzorging
Artikel 1 Algemeen
1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Opdrachtnemer: Aarten Boomverzorging, gevestigd te Doornspijk aan de Bovenweg 84A (8085 SK).
- Opdrachtgever: De wederpartij van de opdrachtnemer.
- Overeenkomst: de overeenkomst van de opdracht op grond waarvan opdrachtnemer zich tegen betaling van honorarium en kosten jegens opdrachtgever werkzaamheden voor opdrachtgever verricht en waarbij de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard. Werkzaamheden: het uitvoeren van bomenwerk, bosbouwkundige, tuinbouwkundige, cultuurtechnische en aanverwante werkzaamheden ten behoeve van de aanleg en het onderhoud van bomen, terrein- en groenvoorzieningen.
2. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, werkzaamheden, overeenkomsten en levering van diensten door of namens opdrachtnemer waarop opdrachtnemer deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
3. De algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op handelingen van de door opdrachtnemer in het kader van de opdracht ingeschakelde derden.
4. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing.
Artikel 2 Aanbod en offerte
1. Voordat een offerte wordt uitgebracht, heeft opdrachtnemer alle relevante informatie tot zich genomen. Daarnaast maakt opdrachtnemer aan opdrachtgever vooraf de offertekosten en ontwerpkosten bekend.
2. Het aanbod geeft inzicht in de prijs van de materialen en in de prijsvormingsmethode die voor de uit te voeren werkzaamheden zal worden gehanteerd: aanneemsom of regie.
3. Opdrachtnemer behoudt zich, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, het intellectuele eigendom voor op onder andere alle verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen en schetsen. Zij dienen op eerste verzoek van opdrachtnemer onverwijld teruggegeven te worden, onverminderd andere aan opdrachtnemer ten dienste staande wettelijke maatregelen tot waarborging van zijn rechten.
.4. Indien schriftelijk overeengekomen, zal opdrachtgever, de vooraf aan hem bekendgemaakte voorbereidings-, ontwerp- en/of tekenkosten aan opdrachtnemer vergoeden in geval hij wel was uitgenodigd tot het doen van tekenwerk maar hem geen opdracht tot het verrichten van werkzaamheden en/of levering van zaken wordt gegeven.
5. Offertes gelden niet automatisch voor vervolgopdrachten.
Artikel 3 Overeenkomst
1. De overeenkomst komt tot stand door aanvaarding van het aanbod door opdrachtgever. Deze aanvaarding geschiedt altijd schriftelijk.
2. Kennelijke fouten of vergissingen in prospectussen, folders en/of publicaties, afbeeldingen, tekeningen, offertes, opdrachtbevestigingen en vermelde gegevens binden opdrachtnemer niet.
3. Opdrachtgever kan een voor bepaalde tijd gesloten overeenkomst niet tussentijds opzeggen, tenzij voortzetting in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan hij met inachtneming van een redelijke termijn opzeggen.
Artikel 4 Prijs en prijswijziging
1. Op de offerte staat de totaalprijs van de gekozen dienst(en) inclusief btw vermeld. Eventuele overige bijkomende kosten, zoals reiskosten, zitten bij deze prijs inbegrepen, tenzij anders vermeld. Indien er geen vaste prijs is overeengekomen, kan het tarief worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren, waaronder de uren besteed aan voorbereidings- en opruimingswerk. Opdrachtnemer zal mondeling een schatting geven van het aantal benodigde uren. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend. Het uiteindelijk gefactureerde bedrag wordt berekend volgens de gebruikelijke uurtarieven van opdrachtnemer.
2. De tussentijdse prijswijzigingen die uit de wet alsmede uit de Cao voortvloeien worden doorberekend aan opdrachtgever.
Artikel 5 Levertijd
1. Overschrijding van een overeengekomen leveringstermijnen geeft opdrachtgever niet het recht de overeenkomst te annuleren, of de afname van of betaling voor diensten te weigeren, tenzij hij opdrachtnemer schriftelijk alsnog een redelijke termijn voor de levering heeft gesteld en opdrachtnemer ook binnen deze termijn niet aan haar verplichtingen zal hebben voldaan, behoudens overmacht.
2. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de gevolgen van een overschrijding van de levertijd, doch is opdrachtnemer verplicht zich zo veel mogelijk aan de levertijd te houden. Een zodanige overschrijding verplicht opdrachtnemer niet tot enige vergoeding, noch geeft zij opdrachtgever het recht betalingen van facturen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden.
3. Opdrachtgever heeft het recht om na het verstrijken van de levertijd opdrachtnemer schriftelijk te sommeren binnen een redelijke termijn alsnog aan haar verplichtingen te voldoen. Bij overschrijding van deze termijn heeft opdrachtgever het recht de overeenkomt ontbonden te verklaren.
Artikel 6 Wijziging opdracht
1. Opdrachtnemer en opdrachtgever kunnen tussentijds overeenkomen dat de aanpak en omvang van de overeenkomst en/of de daaruit voortvloeiende werkzaamheden worden uitgebreid of gewijzigd. Meerwerk zal door opdrachtnemer worden verricht, indien door partijen daaromtrent een schriftelijke nadere overeenkomst is getekend.
2. Deze extra werkzaamheden zullen door opdrachtgever worden vergoed volgens de op dat moment geldende, en in de situatie prijsbepalende factoren.
3. Opdrachtgever aanvaardt dat door wijzigingen van de werkzaamheden het overeengekomen of verwachte tijdsstip van voltooiing van de overeenkomst kan worden beïnvloedt.
4. Verrekening van meerwerk kan door opdrachtnemer geschieden bij elke betalingstermijn. 5. Als meerwerk wordt beschouwd alle afwijkingen van dat wat is overeengekomen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, die leiden tot een grotere inspanningsverplichting van opdrachtnemer.
Artikel 7 Oplevering
1. Een werk wordt als opgeleverd beschouwd waarop hetzij, opdrachtnemer na voltooiing van het werk daarvan aan opdrachtgever schriftelijk kennis heeft gegeven, hetzij opdrachtgever het werk geheel of gedeeltelijk in gebruik heeft genomen.
2. Opdrachtgever dient fysiek aanwezig te zijn bij de oplevering van het geleverde werk en te toetsen of de werkzaamheden volgens opdracht zijn vervuld.
3. Opdrachtgever heeft het recht om binnen 14 dagen na de datum van oplevering opdrachtnemer schriftelijk kennis te geven over mogelijke gebreken. De gebreken zullen door opdrachtnemer worden hersteld.
4. Opdrachtnemer zal het werk opleveren binnen de overeengekomen oplevertermijn behoudens meerwerk of overmacht.
Artikel 8 Betaling
1. Facturen dienen binnen 30 dagen na factuurdatum betaald te zijn, tenzij partijen hierover schriftelijk andere afspraken hebben gemaakt of op de factuur een andere betaaltermijn vermeld is.
2. Indien opdrachtgever in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, is deze van rechtswege in verzuim en wettelijke rente en administratiekosten verschuldigd. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat opdrachtgever in verzuim is tot aan het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
3. Indien opdrachtgever in gebreke of in verzuim is in de nakoming van zijn verplichtingen, komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van opdrachtgever.
4. In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van opdrachtgever zijn de vorderingen van opdrachtnemer op opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.
Artikel 9 Milieu aspecten bij uitvoeren werkzaamheden
1. Opdrachtnemer zal zorg dragen voor een milieu hygiënisch, verantwoorde verwijdering van de afval- en/ of reststoffen die bij de uitvoering van de werkzaamheden vrijkomen. De kosten die hieruit voortvloeien worden in de offerte opgenomen en zijn voor rekening van opdrachtgever.
2. Onvoorziene milieuaspecten die zich aandienen nadat de offerte is uitgebracht worden als meerwerk bij opdrachtgever in rekening gebracht.
Artikel 10 Klachten
1. Opdrachtgever is verplicht om klachten over offertes, facturen en/of de geleverde ontwerpen binnen 8 dagen na het ontstaan van de klacht schriftelijk kenbaar te maken aan opdrachtnemer.
2. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden dient opdrachtgever of een vertegenwoordiger aanwezig te zijn op locatie. Klachten over uitgevoerde werkzaamheden dienen op dat moment kenbaar worden gemaakt aan opdrachtnemer.
3. Indien later melding wordt gemaakt, dan komt opdrachtgever geen recht meer toe op wijziging.
Artikel 11 Eigendomsvoorbehoud
1. Alle geleverde zaken blijven eigendom van opdrachtnemer, zolang deze niet, dan wel niet geheel zijn betaald.
2. Opdrachtgever is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.
3. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is opdrachtgever verplicht opdrachtnemer zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.
Artikel 12 Aansprakelijkheid
1. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit deze overeenkomst, tenzij de schade direct is en opzettelijk of met grove schuld is veroorzaakt.
2. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade ontstaan doordat zij is uitgegaan van door of namens opdrachtgever verstrekte onjuiste of onvolledige gegevens.
3. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadigingen van persoonlijke eigendommen van opdrachtgever gedurende de werkzaamheden.
4. Opdrachtgever blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het toepassen of uitvoeren van kennis of handelingen zoals opgedaan tijdens een adviestraject.
5. In geval door opdrachtgever schade wordt toegebracht aan apparatuur tijdens de werkzaamheden, is de opdrachtgever gehouden de taxatiewaarde te vergoeden.
6. In het geval dat opdrachtnemer een schadevergoeding verschuldigd is aan opdrachtgever bedraagt de schade niet meer dan het bedrag dat door diens verzekering wordt uitgekeerd, verminderd met het eigen risico van €250, of bij uitblijven van uitkering, niet meer dan het bedrag dat door opdrachtnemer aan opdrachtgever in rekening is gebracht.
7. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden die verband houden met de door opdrachtnemer geleverde diensten.
Artikel 13 Overmacht
1. Als gebeurtenissen die in feite buiten de macht van opdrachtnemer liggen, dan wel niet aan zijn doen en/of laten kunnen worden toegeschreven, worden in elk geval beschouwd: onwerkbaar weer als gevolg van welke weersomstandigheden dan ook; belemmeringen door derden, die van overheden inbegrepen; belemmeringen in het vervoer; gehele of gedeeltelijke werkstakingen, oproeren, oorlogen of oorlogsgevaren, zowel hier te lande als in landen van herkomst van materialen, verlies of beschadigingen van goederen bij het transporteren daarvan, het niet of niet tijdig leveren van goederen aan opdrachtnemer door diens leveranciers; ex- en importverboden; branden, storingen en ongevallen in het bedrijf van opdrachtnemer of van diens leverancier; het verbranden van middelen van vervoer van opdrachtnemer of diens leverancier, het optreden van storingen daaraan, het betrokken raken bij ongevallen daarvan; het opleggen van heffingen, of het nemen door de overheid van andere maatregelen, wijzigingen in feitelijke omstandigheden teweeg brengende.
2. Bij het zich voordoen van een gebeurtenis, zoals aangegeven in lid 1 van dit artikel zal opdrachtnemer niet gehouden kunnen worden tot het vergoeden van enige schade als een direct of een indirect gevolg daarvan, maar zal hij tevens vooralsnog ontheven zijn van zijn verplichting tot levering, dan wel het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden. Het zal van de omstandigheden van het geval afhangen of dat geheel, dan wel gedeeltelijk het geval zal zijn en zal blijven, dan wel of er slechts sprake zal zijn van een opschorting van levering en/of uitvoering. Bij een zich voordoende mogelijkheid om alsnog, en/of gewijzigd, te leveren en/of uit te voeren, zullen zowel opdrachtnemer als opdrachtgever, eventueel onder aanpassing van de door de opdrachtgever te betalen bedragen, gehouden zijn om die te benutten.
3. Voor zover opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk zijn verplichtingen uit de overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te declareren. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen als ware het een afzonderlijke overeenkomst is.
Artikel 14 Ontbinding
1. Opdrachtnemer is bevoegd de overeenkomst te ontbinden, indien opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet volledig nakomt.
2. Voorts is opdrachtnemer bevoegd de overeenkomst te (doen) ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer kan worden gevergd dan wel indien zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet mag worden verwacht.
3. Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst op te schorten, indien na het sluiten van de overeenkomst opdrachtnemer omstandigheden ter kennis is gekomen die goede grond geven te vrezen dat opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen. In geval er goede grond te vrezen bestaat dat opdrachtgever slechts gedeeltelijk of niet behoorlijk zal nakomen, is de opschorting slechts toegelaten voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt.
4. Opdrachtnemer is bevoegd de overeenkomst te ontbinden, indien opdrachtgever surseance van betaling verzoekt of deze aan opdrachtgever wordt verleend, ingeval opdrachtgever failliet wordt verklaard of een verzoek daartoe wordt ingediend, ingeval opdrachtgever niet in staat is aan zijn schulden te voldoen, overgaat tot beëindiging of liquidatie van zijn bedrijf, onder curatele word gesteld, of ingeval een bewindvoerder of curator wordt benoemd.
5. Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van opdrachtnemer op opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.
Artikel 15 Toepasselijk recht en geschillen
1. Op deze algemene voorwaarden is het Nederlands recht van toepassing.
2. Partijen zullen enkel een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.
3. Alle geschillen zullen worden beslecht door de bevoegde rechter van het arrondissement waarin opdrachtnemer is gevestigd.
Deze Algemene Voorwaarden zijn op al onze aanbiedingen, diensten en leveringen van toepassing en zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nr. 08214327